“Sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua” dan “harapkan pagar, pagar makan padi”

Posted: November 5, 2008 in ceritera

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WA BARAKATUH

“Sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua” dan “harapkan pagar, pagar makan padi”

Peribahasa melayu sentiasa segar buat selama-lamanya. Sentiasa releven dengan peredaran masa kerana sejarah sering berulang. Cuma watak, latar, waktu dan sedikit pengubahsuaian jalan cerita sahaja yang berbeza-beza.

Pengenalan watak-watak.

Pele(bukan nama sebenar)

Seorang pelajar tingkatan 3 cerdik, bertubuh kurus, mempunyai rambut yang lurus dan digelar “key master” kerana kebolehannya membuka segala kunci. Dia juga seorang yang kreatif dalam membaiki walkman-walkman yang sudah rosak.

Jep(bukan nama sebenar)

Seorang pelajar tingkatan 3 cerdik, bertubuh kurus, mempunyai kulit hitam manis, pandai bermain bola dan digelar Jep “perkasa” kerana dipercayai dia pernah mandi kolam di hujung padang langsung menjadi kuat(rumors dikalangan pelajar tingkatan 1 dan 2).

Usop P(bukan nama sebenar)

Seorang pelajar tingkatan 3 cerdik, bertubuh lonjong tetapi kurus, suka berjenaka, pandai bermain bola, taksub kepada wrestling dan suka melakukan stone cold stunner. Seorang pengawas sekolah dan pengawas asrama

Rahim(bukan nama sebenar)

Seorang pelajar tingkatan 3 cerdik, bertubuh sederhana, suka bermain bola walapun tak teror, suka tidur dalam kelas dan tak pernah gagal mendapatkan tempat pertama dalam tingkatan. Seorang pengawas asrama. Pernah memegang jawatan Ketua Pengawas Asrama Sesi Petang semasa di tingkatan 2.

Cikgu Ajiz(bukan nama sebenar)

Seorang guru geografi merangkap warden asrama yang paling komited dengan kerja sebagai warden. Sentiasa mengambil tahu kebajikan pelajar asrama dan asrama. Kacak orangnya.

Ustaz Rahim(bukan nama sebenar)

Seorang ustaz yang berasal dari kelantan. Sangat pandai bermain bola. Juga seorang warden. Sering menemani Cikgu Ajiz dalam melaksanakan tugas-tugas yang berkaitan dengan asrama.

Lalat(bukan nama sebenar)

Seorang ketua ASTRA iaitu ketua pelajar bagi asrama putra. Berada di tingkatan 5 dan baru sahaja masuk asrama. Kiranya Pele, Usop P, Jep dan Rahim lebih senior berbandingnya kerana dia baru sahaja memasuki asrama manakala 4 orang sekawan ini telah tinggal di arsama selama 2 tahun.

Latar masa : sekitar awal millenium

Latar tempat :

Asrama : Sebuah asrama lelaki tiga tingkat yang mempunyai 2 kamar yang boleh memuatkan 16 orang, sebuah bilik air yang besar dan sebuah bilik prep bagi setiap aras.

Asrama lelaki ini berhadapan dengan dengan asrama perempuan tetapi dipisahkan oleh sebuah dewan makan.

Di sebelah hujung bangunan asrama lelaki terdapat sebatang pokok mempelam yang tak jemu-jemu berbuah sebagai rahmat kepada pelajar-pelajar asrama.

Bilik warden: latar tempat yang paling penting kerana di sinilah kejadian yang menyayat hati telah berlaku. Ia terletak di aras 2 berdekatan dengan tangga dan pokok mempelam. Di aras ini jugalah terdapatnya kamar Pele, Jep, Usop P dan Rahim. Bilik warden dan kamar 4 sekawan ini dipisahkan dengan sebuah bilik prep.

Padang : terletak di belakang asrama lelaki dan dihujung terdapat sebelah kolam yang dipercayai telah dijadikan tempat Jep bermandi manda.

Kisah bermula.

Awal tahun tingkatan 3.

“usop, jom main ping pong kat bilik prep bawah”, ajak rahim. ” jom, aku pun tengah bosan nih”, balas Usop.

Itulah rutin harian Usop dan Rahim setiap hari selepas balik sahaja dari sekolah. Untuk tingkatan 3, 4 dan 5, kelas adalah sesi pagi. Bermula jam 8.00 pagi hinggalah jam 1.00 tengah hari. Kebiasaanya Usop dan Rahim bermain ping pong selepas makan tengah hari. Sambil-sambil menguyah tembikai, sambil-sambil bergosip, sambil-sambil buat lawak. Kadang-kadang berkain tuala sahaja. Selalunya dengan uniform sekolah. Bila prep nak mula baru kelam kabut mandi. Prep mula pukul 3.00 petang. Tapi kebiasaannya tak prep pun. Bilik prep tu hanya penuh apabila, Cikgu Ajiz datang(tu pun bila dah kena rotan), hari sabtu dan ahad sebab tengok televisyen dan seminggu sebelum exam PMR. Kalau tidak, bilik prep tu tak pernah penuh dan kebiasaannya kosong. Kesemua lebih rela untuk tidur petang. Begitu susah untuk menjadi seorang warden.

Kembali kepada cerita Rahim dan Usop. Bekalan bola pingpong tidaklah banyak. Jadi apabila bola habis, mereka akan tempah pada orang yang fly(keluar asrama tanpa kebenaran) ataupun mereka sendiri yang fly demi membeli bola pingpong. Mereka sanggup buat apa saja asalkan boleh bermain pingpong.

Ada satu hari tu, Pele dengan secara tidak sengajanya menjumpai anak kunci Tricircle. Nak dijadikan cerita, anak kunci itu boleh membuka mangga kunci(kunci mangga) bilik warden yang menjadi khazanah barang-barang rampasan dan tempat simpanan alat-alat sukan seperti pad dan bola pingpong. Sesungguhnya penemuan Pele ini adalah satu rahmat kepada pelajar-pelajar asrama dan satu bala untuk Cikgu Ajiz dan ustaz Rahim.

Dengan adanya anak kunci pada key master, Usop dan Rahim semakin galak bermain pingpong. Tidak perlu risau ketiadaan bola pingpong dan tak perlu fly dan keluarkan duit untuk membeli bola pingpong. Pinjam saja pada key master anak kunci yang menjadi penghubung kepada bilik khazanah. Apabila kehabisan bola pingpong ataupun ketiadaan pad ping pong, buka saja bilik warden dan ambil apa yang patut. Anytime pun boleh bak kata orang putih. Kegiatan Usop dan Rahim tak mengira waktu, siang atau malam tidak menjadi hal asalkan warden tiada. Namun begitu, mereka hanya mengambil bola dan pad pingpong sahaja. Barang-barang yang lain langsung tidak diusik. Itulah kegiatan mereka sepanjang awal tahun tanpa pernah kantoi.

Malam akhir peperiksaan pertengahan tahun. Keesokan harinya adalah exam lukisan.

Jep menghadapi sedikit masalah lalu mengadu kepada Pele.

Jep : Macamana ni Pele. Cikgu Ajiz tak nak bagi baju aku malam ni. Petang esok dah nak balik. Aku nak guna baju tu.

Pele : Takpa. Hang jangan risau. Malam ni kita masuk ambik.

Bermulalah al kisah menyayat hati empat sekawan. Malam tu jam menunjukkan jam 12.00 tengah malam. Kesemua lampu kamar ditutup kecuali bilik prep. Hampir semua orang berada di dalam kamar masing-masing. Bangunan ASTRI pun dah menjadi gelap. Inilah masa yang sesuai untuk Jep dan Pele bertindak. Sebelum itu, Pele ada meminta Usop dan Rahim untuk cover line bagi clear. Demi semangat setiakawan yang dipegang selama ini, Usop dan Rahim bersetuju.Jadi, operasi pun bermula dengan modus operandi ingin mendapatkan semula baju Jep yang telah dirampas oleh Cikgu Ajiz atas kesalah Jep sendiri.

Pele dengan berhati-hati membuka mangga pintu, takut-takut mengeluarkan bunyi. Perlahan-lahan pintu dibuka dan Pele masuk ke dalam. Jep mengunci pintu kembali demi untuk menghijabkan apa yang sedang berlaku disamping memberi masa kepad Pele untuk mencari baju-baju rampasan. Pada masa yang sama, Usop dan Rahim lepak di hujung koridor yang berdekatan tangga dan terdapat pokok mempelam di hujungnya sambil-sambil cover line. Sambil-sambil memuji keindahan bintang ciptaan ALLAH, bahu Usop dipegang. Usop langsung terkejut. Kemudiaannya giliran bahu Rahim dipegang. Pada waktu itu, Rahim berada di hadapan Usop. Jadi dia tidak tahu apa sebenarnya yang telah dialami oleh Usop. Dengan tersengih Rahim memalingkan kepala dan dengan pantasnya, impuls-impuls bergerak ke arah otot-otot mukanya mengubah struktur mukanya. Sengihan segera hilang langsung menunjukkan muka terperanjat dan risau.

Rupa-rupanya cikgu Ajiz, Ustaz Rahim dan Lalat yang muncul. Orang yang cover linela yang kantoi terlebih dahulu. Memang tak boleh harap. Kemudiannya Cikgu Ajiz bergerak menghala ke bilik wardennya dan Ustaz Rahim bersama Lalat bergerak memasuki bilik prep bagi mencari suspek-suspek yang lain. Dengan ganasnya Cikgu Ajis menggoncang pintu bilik sambil melaungkan,” Pele!!(guna nada yang tinggi) Saya tahu kamu ada di dalam. Baik kamu keluar sekarang!!” Namun begitu, tiada sebarang respons daripada Pele. Memangla, Pele masa tu dah kecut habis. Nak bergerak pun tak berani. Pele duduk diam di atas sofa. Setelah kecewa kerana tiada respons daripada Pele, Cikgu Ajiz kembali kepada Usop dan Rahim lantas berkata, “Pergi ke padang sekarang!!”

Akur dengan arahan Cikgu Ajiz ketiga-tiga orang suspek pun berkumpul di padang. “Buat satu barisan”, arah Cikgu Ajiz. Pada masa dan ketika inilah Cikgu Ajiz memulakan leteran yang menunjukkan betapa kecewanya dia.

Sampai hati kamu buat kat saya macam ni.

Saya percayakan kamu.

Saya harapkan kamulah untuk menjaga asrama. Bantu abang kamu F*****s(Lalat).

Tapi kamu khianati saya!!!!

Pap! Pap! Pap!.

Sorang-sorang kena pelempang. Namun begitu, hanya Usop sorang sahaja yang sempat menempis. Jep dan Rahim menjadi mangsa lempangan Cikgu Ajiz. Habis berdarah bibir Jep dan Rahim. Selepas itu Cikgu Ajiz meninggalkan mereka bertiga dengan Ustaz Rahim. Sekali lagi leteran daripada Ustaz Rahim pula. Kemudiannya Ustaz Rahim mengajak mereka bertiga ke sebuah pondok rehat yang terletak di antara bangunan ASTRA dan ASTRI. Pondok itu terletak betul-betul di depan dewan asrama. Kali ini mereka bertiga memang terkena. Ustaz Rahim menyuruh mereka bertiga mengutip 7 biji batu kecil setiap sorang.

“Ha..apalagi, kamu pusing pondok ni sambil baling batu tu ke arah meja ni. Anggapla kamu baling untuk bunuh setan-setan yang dok menghasut kamu buat jahat tu”, kata Ustaz Rahim dalam loghat Kelantan. Dengan hati yang sakit kerana Lalat menyaksikan semua yang berlaku, dan persaan malu yang amat sangat, mereka bertiga pun buatlah seperti yang disuruh. Masing-masing menyesal atas segala perbuatan yang dilakukan. Selepas itu mereka bertiga dimasukkan ke dalam bilik warden untuk bersama-sama dengan Pele. Keesokan harinya, dengan seluar track, keempat-empat orang di hadapkan dengan guru-guru disiplin seterusnya dianugerahkan cuti asrama selama 2 minggu. Kena gantungla maksudnya. Nasib baiklah biasiswa tidak ditarik. Habis setakat itu.

Kesimpulan yang dapat kita ambil dari kisah ini adalah:

a. Jadilah seorang yang amanah dengan tugas yang diberikan

b. Semangat setiakawan tak seharusnya disalah guna untuk perkara-perkara keburukan

c. Jangan sesekali melakukan kejahatan kerana akhirnya akan terkantoi jugak

d. Kembalikanlah barang-barang yang dijumpai kepada yang berhak

e. Buatlah kerja dengan sebaik mungkin( sebab buat kerja main-mainla kantoi cover line)

f. Hormatilah guru-guru anda

g. Sabar itu separuh daripada iman(kalaula Jep sabar untuk ambil kembali bajunya mengikut prosedur mesti tak berlaku perkara ni.)

h. Kawan-kawan hendaklah saling ingat-mengingati ke arah kebaikan bukan bekerjasama melakukan kejahatan

i. Kalau nak buat jahat jangan pegang apa-apa jawatan atau tanggungjawab. Tapi bolehkah? Boleh, kalau sanggup melepaskan title sebagai seorang Islam. Buatlah. Tapi balasannya nanti terimalah dengan hati yang terbuka.

Betul tak peribahasa melayu sentiasa releven. Jadi, berbanggalah dengan bahasa Melayu anda. Bangga sahaja tak cukup. Kena tingkatkan penguasaan dan kemahiran. Wallahualam. ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WA BARAKATUH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s