Archive for November, 2009

DRRUB dub

Posted: November 21, 2009 in pikir-pikir

Assalamualaikum wbt..
Setelah sekian lama tidak mengupdate blog. Akhirnya memang jadi kapal hanyut. Jadi harap-harapnya post yang terbaru ni, selepas beberapa bulan hanyut akan menjadi tonik baru untuk tuan blog kembali menaip keyboard usangnya.

Jadi kali ni nak kongsi satu pengalaman semasa membuat exam clinical examination selepas habis 4 minggu pertama Internal Medicine di wad Gastroenterology of Alexandria University. Selepas habis membuat penerangan tentang hasil pemeriksaan ke atas pesakit kepada professor, aku, Rashid dan Ramzy pon borak-borakla dengan Dr Fahmy.
Aku : Dr, actually I had done auscultation on my friend’s heart and it’s sound is like this. Drrub dub. Drrub dub. Drrub dub. Is it normal? Actually he is smoker.
Dr Fahmy : Maybe it was splitting of heart sound. Is he has any symptoms or not feeling well.
Aku : No Dr. He was completely fine. Only sometimes he got bronchitis.
Dr Fahmy : You can take him here and I can hear his heart sound for confirmation. Please advise him to stop smoking.
Aku : Actually before this he tried to stop smoking, but later on he continue back. It is very difficult for a smoker to stop smoking.
Dr Fahmy : Yes. Many people trying to stop smoking when they are sick. When they become healthy, they start smoking back. This is because; they stop smoking because of their health not because of ALLAH. If they do because of ALLAH, insyaALLAH they will have a lot of strength to stop smoking. This is because ALLAH with them.
Aku : You are right Dr.

Memang betulla apa yang Dr Fahmy katakan. Zaman sekarang ni ramai yang lakukan sesuatu untuk kepentingan diri sendiri, kepentingan dunia. Termasuklah diri aku yang selalunya terlupa. Terlupa untuk berniat setiap perbuatan adalah kerana ALLAH. Ya, semuanya kerana ALLAH. Bukan kerana nak dapat banyak duit, pengaruh, nampak alim, baik, macho, perempuan suka, lelaki suka(kalau perempuan), pangkat dan segala macam fitnah dunia yang ada. Tetapi semuanya adalah kerana ALLAH. Tidak ALLAH ciptakan JIN dan MANUSIA semata-mata untuk beribadah kepadaNYA. Ya, setiap perbuatan baik kita adalah ibadah dan setiap ibadah mestilah bersandarkan kepadaNYA. Sembahyang, puasa, belajar, beriadah, bermuamalat sesama manusia, berpersatuan, melancong, merawat pesakit, menasihati kawan, menolong orang lain dan segala macam perbuatan kita adalah demi mendapat redha ALLAH SWT.

Kadang-kadang orang akan kata, “apala hang ni..bab-bab niat kerana ALLAH ni benda basicla. Macam gak bab semayang. Basic giler..semua orang taula”
Ya, memang ia sesuatu yang basic, tetapi ramai mana yang buat ataupun memikirkan tentangnya. Kita tau yang solat itu perkara yang basic. Tetapi masih ada yang tak solat. Masih ramai yang tidak bersolat jemaah, masih ramai yang solat lewat waktu. Masih ramai yang terlupa untuk meniatkan, untuk membulatkan hatinya dalam melakukan sesuatu adalah kerana ALLAH SWT.

Akhir sekali aku ingin berkongsi kisah Dr Tarek yang diceritakan kepada kami. Ceritanya, sebelum ni dia juga adalah seorang penghisap rokok. Tapi selepas sahaja mufti Mesir mengisytiharkan bahawa perbuatan merokok adalah haram. Terus dia berhenti merokok. Ya, dia berhenti merokok bukan sebab kesihatannya, tetapi atas sebab tuntutan agama Islam, kerana ALLAH SWT. Maka marilah kita sama-sama muhasabah diri kita sepanjang tahun ni, berapa banyak perbuatan kita kerana ALLAH SWT. Semoga graf pembaikan diri melawan masa kita sentiasa meningkat ke atas. Sesekali jatuh kita tingkatkan kembali. InsyaALLAH.